Warning: A non-numeric value encountered in /customers/b/0/f/molendehoopoldebroek.nl/httpd.www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5852

Welkom bij Molen de Hoop

Aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek staat sinds 1853 Molen De Hoop. De molen was vanaf de start de kern van alle bedrijvigheid op het terrein, namelijk de lokale functie van een korenmolen, malen, pellen en slaan. In de loop van de volgende eeuw zijn de activiteiten in en rond de molen uitgebreid naar veevoederbedrijf en later opgeschoven naar een maal- en mengbedrijf.

De molen van Oldebroek is in de verdrukking geraakt toen het maal- en mengbedrijf groeide en met zijn tijd meeging in de tweede helft van de 20e eeuw. De bedrijfsactiviteiten als malerij zijn in de huidige tijd terug tot marginale proporties. Dat betekent dat er ruimte is ontstaan om de monumentale molen in ere te herstellen.

Het doel is om de molen weer maal- en mengvaardig te maken, waarbij een oud ambacht zijn duurzame waarde kent in de huidige tijd. Enkel en alleen het herstel van een monument is geen doel op zich. Wij zoeken naar wat nu nuttig, bruikbaar en interessant is omdat de stichting ervan overtuigd is dat dat alleen duurzame overlevingskansen heeft. Zo werkt beheer en behoud van cultureel erfgoed. Niet alleen conserveren maar vooral doorleven, toekomst creëren.

De molen wordt momenteel gedraaid door vier molenaars. Een gediplomeerd molenaar en drie molenaars in opleiding. Het is een jonge enthousiaste ploeg molenaars (drie zijn er jonger dan 30 jaar) waarvan 1 de jongste kleinzoon en een ander een achterkleinzoon van Gerrit Blaauw Hzn. De restauratie is onder meer tot stand gekomen door gulle giften van de BankGiroLoterij, het Prins Bernard Cultuurfonds, Gravin van Bijlandt, Ir van de Zee, het Rabofonds en enkele lokale betrokkenen.

Lesprogramma

Reizen in de tijdMolen de Hoop is een bezoeklocatie van het programma Reizen in de tijd. Een sprankelend programma voor basisscholen om kinderen mee te nemen in de ambachten van toen en toepassingen van nu. Voor meer informatie: www.reizenindetijd.nl/

Vrijwilligers

Alle activiteiten zijn nog in opbouw. Ook ons vrijwilligersbestand. Lijkt het je leuk om een steentje bij te dragen aan het nieuwste project van Oldebroek, mail of bel ons gerust.

Wij zijn op zoek naar:

1. Molenaars (in opleiding)
Wie heeft er niet stiekem ooit over gedacht: hoe het zou zijn bovenop zo’n molen te staan, de wind in de haren en het geruststellende draaien van de wieken. Wie wil er geen onthaasting, in deze snelle tegenwoordige tijd, een hobby die gebruikmaakt van duurzame energie in plaats van iets wat alleen maar geld en natuurlijke hulpbronnen kost. Pak deze kans! De volgende activiteiten maken deel uit van de kerntaken van een molenaar:

  • De molen draaiende houden
  • Bezoekers vertellen over het ambacht
  • Schoonmaak en soms onderhoud

De opleiding is een intensief traject van tenminste twee jaar in de avonduren. Voor info: www.vrijwilligemolenaars.nl/opleidingen of praat eens met onze molenaars die er graag met u over in gesprek gaan.

NB: Het molenaarschap is voorgedragen voor de lijst Unesco Immaterieel erfgoed

2. Gastheren en -vrouwen

Tijdens de draaidagen willen wij graag toeristen en passanten wat te eten of te drinken aanbieden. Wij zoeken gastheren en gastvrouwen in het zomerseizoen en op zaterdagen.

3. Gidsen

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vertellers voor toeristen en passanten, maar ook voor schoolklassen en overige groepen. De molen is onderdeel van het educatief programma van scholen “Reizen in de tijd’.

Gidsen kunnen het hele jaar door aan de slag: in de zomer- en andere vakanties vooral toeristen, daarbuiten de scholen (ca 15 keer per jaar).

4. Aanpakkers

Er is nog behoorlijk wat onderhoud te doen, zowel binnen als buiten. De nadruk ligt nu vooral op he groot onderhoud, bijvoorbeeld schoonmaken en schilderen van zowel de molen als bijgebouwen. Daarna volgt het algemeen onderhoud. Ook dit is het hele jaar door.

5. Meedenkers

Momenteel zijn er nog twee vacatures in het bestuur van Stichting Molen de Hoop 1853. Wij zoeken naar kandidaten met een juridische en/of ondernemende achtergrond.

Geschiedenis

Vanaf eind 18e eeuw is de familie Blaauw al molenaar op de Bovenmolen. In 1853Molen geschiedenis
werd een andere molen gebouwd door Cornelis Blaauw: “de Hoop”. Zijn twee zonen Hendrik en Willem bleven molenaar op de Bovenmolen. Zo rond 1890 werd de Hoop overgenomen door familie van de Poll, vanwege financiële problemen, wel bleef de Bovenmolen in de familie en daar moest vanwege ziekte ook afstand gedaan worden, zo rond 1920.
In 1936 kwam de familie van de Poll in de problemen en werd “de Hoop” geveild. Gerrit Blaauw Hzn. heeft deze samen met z’n moeder weer terug kunnen brengen in de familie en tot op heden is deze familie er nog heel nauw bij betrokken ook al is deze molen nu in een stichting onder gebracht vanwege het maatschappelijk belang.

De molenaars

JaÏr van den Broek

Voordat de molen werd gerestaureerd kwam Jair af en toe langs de molen en hij vond het zonde dat de molen niet meer draaide en er niet meer zo best bij stond. Toen hij hoorde dat de molen werd gerestaureerd vond hij het dat dan ook helemaal geweldig. Na de restauratie kwam hij een keer langs en meteen was hij enthousiast over de molen.

Sindsdien is hij regelmatig op de molen te vinden. De passie voor molens heeft hij al zijn hele leven; op zijn zestiende begon hij aan de opleiding voor vrijwillig molenaar, waar hij inmiddels voor is geslaagd. ‘Het is mooi om te zien dat de Hoop inmiddels een aantal molenaars heeft en dat deze molen weer een levend monument is geworden’, zegt Jair; ‘Nu de molen weer maalvaardig is, is het geheel weer helemaal compleet.’

Henrik Willem Blaauw

Toen begonnen werd met de restauratie van molen ‘’De Hoop’’,  werd Henrik Willem enthousiast en is hij begonnen met de molenaarscursus. Molenaar zijn is voor hem niet vreemd, ook Henrik Willem is namelijk nog familie van Cornelis Blaauw. Zijn opa (Hendrik, kleinkind van Cornelis) heeft ook heel wat graan gemalen op molen ’’De Hoop’’. Henrik Willem vindt het daarom extra mooi dat de oude ambacht en techniek van molen ‘’De Hoop’’ niet verloren gaat en dat de molen weer in zijn oude functie terugkeert.

Willem Flier

Willem Flier is een jonge molenaar van 1957. In het verleden had hij altijd wel interesse in techniek in al zijn verschijningsvormen en vaag hoorde daar ook molens bij. Omdat hij getrouwd is met een dochter van een molenaar had hij veel gesprekken met zijn schoonvader en daardoor ontstond er meer belangstelling voor molens. ‘Nergens is het liedje Daar bij die molen… meer van toepassing geweest dan bij mij,’ zegt Willem. ‘Na de eerste restauratie eind jaren 70 heb ik de molen af en toe eens laten draaien, maar het kruien was een crime, dat was alleen niet te doen zo zwaar ging het. Ook zat er geen binnenwerk in en er stonden silo’s omheen, dus alleen bij Noordenwind kon de molen draaien en informatie als: neuten moeten gesmeerd worden, had mij nooit bereikt.’ Toen Willem en Henny ruim 2 jaar geleden de gelegenheid kregen om weer naast de molen te komen wonen is hij direct met de molenaarsopleiding begonnen, om zodoende goed met de molen te kunnen omgaan. In zijn vrije tijd is hij meestal te vinden op en rond de molen, om te draaien en voor onderhoud.

Natan Flier

Natan is het jongste achter-, achterkleinkind van Cornelis Blaauw, de bouwer van deze prachtige molen. Na jaren van stil naast een molen wonen, is hij in 2014 met de molenaarscursus begonnen. Hij voelt het als een voorrecht dat hij op de molen mag draaien, die zo centraal in hun familiegeschiedenis staat. Natan is op dit moment molenaar in opleiding.