Vandaag hebben we collega molenaar Martin van Til op bezoek gehad. Martin is al 36 jaar molenaar op molen De Tijd in Oostendorp bij Elburg en heeft heel veel ervaring en kennis van het maalproces.
Om van graan, wij malen tarwe, mooi fijn meel te maken heb je een goede afstelling van de toevoer naar de molenstenen nodig.
De tarwe bevindt zich in de voorraadbak, de kaar geheten. Via een klein schuifje moet je de juiste hoeveelheid doseren. Het graan komt dan terecht in de zogenaamde ‘schuddebak’. Door de aandrijving van de molenstenen schudt deze bak heen en weer, zodat het graan gelijkmatig tussen de molenstenen terecht komt. Wanneer het graan tussen de stenen gemalen wordt, gaan de stenen zingen. Dat is een bepaald kenmerkend geluid waaraan de molenaar kan horen of de toevoer goed loopt.
Hieronder 2 filmpjes. Het linker filmpje laat zien hoe het graan via de schuddebak tussen de molenstenen komt.
Het rechter filmpje laat zien hoe het gemalen graan (inmiddels is het nu volkorenmeel) één verdieping lager wordt opgevangen. Het de hand kun je de fijnheid van het meel controleren.