Kunstmarkt 9 september

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september is er een kleinschalige kunstmarkt op het terrein van molen De Hoop in Oldebroek. De molen is de hele dag open en te bezichtigen. De molenaars geven u graag een rondleiding.Het initiatief voor de kunstmarkt ligt bij kunstenares Ingrid Bastiaan uit Wezep. "We doen dit expres op Open Monumentendag omdat de molen dan ook te bezichtigen is".Aan de kunstmarkt werken de volgende kunstenaars mee: Rob Boerma - pottenbakken; Kindeng Simamora - schilderijen van gedroogde bloemen; Ingrid Vening-Krooneman - aquarellen; Esther Visser - pastelkrijt, Gert Pruik - aquarellen; Betty van der Kamp - handgemaakte textielsieraden; Fokje van der Kolk - keramiek en Ingrid Bastiaan - schilderijen. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar "Levend Erfgoed".Molen de Hoop is een unieke molen met drie functies. Als er voldoende wind is kunnen bezoekers zien hoe er olie wordt geslagen of graan wordt gemalen. Het oliewerk bevindt zich op de begane grond en de graanmolen staat op de tweede verdieping. U kunt deze allemaal bezichtigen. Voor bezoekers die liever niet naar boven gaan is er beneden een groot televisiescherm waarop alles te zien is. Ook kunt u zelfgemalen volkorenmeel kopen bij de molen.

Lees verderKunstmarkt 9 september

Namen van molens

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Welke molennaam komt het meest voor? De molennaam die het meest voorkomt is "De Hoop". Er zijn in Nederland maar liefst 69 molens met een naam waarin HOOP weerklinkt; 64 maal gewoon "De Hoop", en verder nog: Op Hoop van Beter, De Goede Hoop, Hoop doet Leven (2x) en De Hoop en Verwachting. De meeste 'Hopen' vinden we in Gelderland (15) en in Zuid-Holland (12). De naam Windlust komt met 18 molens op de tweede plaats.Bron: De Hollandsche Molen.

Lees verderNamen van molens

13 mei – Nationale Molen Dag

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Op 13 en 14 mei 2023 is het weer Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. Molen de Hoop in Oldebroek is op zaterdag 13 mei open van 10:00 tot 16:00 uur.Bezoekers zijn van harte welkom om de molenaars te ontmoeten en om een rondleiding te krijgen. Bij voldoende wind gaan we graan malen of olieslaan. We mochten meer dan 60 bezoekers verwelkomen. In de ochtend hebben we olie geperst uit lijnzaad en in de middag hebben tarwe gemalen tot volkorenmeel. Het was een prachtige zonnige dag. Foto: Soraya de Waard

Lees verder13 mei – Nationale Molen Dag

Gelderse molendag – 26 november 2022

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Het Gilde voor Vrijwillig Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. Een mooie reden dus voor een feest voor iedereen die liefhebber is van de vernuftige werktuigen die ons land wereldberoemd hebben gemaakt. Op zaterdag 26 november zullen de ruim 150 molens in Gelderland hun deuren openen. De molenaars en vrijwilligers ontvangen u, jong en oud, met open armen op deze feestelijke dag. Natuurlijk doet molen De Hoop in Oldebroek ook mee. (Zuiderzeestraatweg 252, Oldebroek) De toegang tot de molen is gratis! Een kleine vrijwillige donatie voor het onderhoud van de molen wordt altijd op prijs gesteld.Bezoekers krijgen een rondleiding met enthousiaste uitleg over dit levende monument. Zo kunt u zien hoe de we graan tot meel vermalen om brood of pannenkoeken mee te bakken en hoe we olie persen uit lijnzaad. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Op de molen valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Zoals natuurlijk het draaien van de wieken met snelheden tot meer dan 100 kilometer per uur bij een sterke wind. De meeste molens in Gelderland draaien wekelijks en zijn dan ook meestal open voor bezoek. Loop daarom gerust eens binnen bij een molen in uw buurt als u de wieken ziet draaien en de blauwe wimpel uithangt. Meer weten of zelfs interesse om vrijwilliger of molenaar te worden? Kijk voor meer informatie op: https://vrijwilligemolenaars.nl

Lees verderGelderse molendag – 26 november 2022

Open Monumentendag 2022

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Op zaterdag 10 september doet molen De Hoop in Oldebroek natuurlijk weer mee aan de Open Monumentendag. Het programma ziet u hiernaast. Voor meer informatie over de monumenten die mee doen in Oldebroek, klik u op deze link.En de molen draait natuurlijk. De molenaars geven u graag uitleg! Muziekoptredens:11:00 - Lunette saxofoon kwartet14:00 - Aart Duist en zijn makkersKunstmarkt:Gert Pruik - aquarellenRob Boerma - pottenbakkerHenny Roessink - bloemsierkunstInge Uijttenboogaard - keramiekEsther Visser - pastelkrijt schilderijenIngrid Bastiaan - acryl schilderijenTrix Rens - schilderijen en keramiek

Lees verderOpen Monumentendag 2022

Frits Vaessen overleden

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Molen de Hoop staat in de rouw. Frits Vaessen is overleden. Frits was gids op de molen. Hij kon aan bezoekers en belangstellenden enthousiast vertellen over de werking van de molen en molen De Hoop in het bijzonder. Vele klassen met schoolkinderen uit Oldebroek en Wezep hebben door Frits meer geleerd over molens. Door zijn enthousiasme is iemand ook de opleiding tot molenaar gaan volgen. Dank je wel Frits wat je voor de molen hebt betekend. Ga in vrede.

Lees verderFrits Vaessen overleden

Nationale molendag 14 mei

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Ontmoet de molenaars van Oldebroek! Op zaterdag 14 mei 2022 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Het thema: 'Ontmoet de molenaar!' Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. Ook op molen ‘De Hoop’ aan de Zuiderzeestraatweg 252 in Oldebroek staan de molenaars klaar om u van alles te vertellen over dit ‘levende’ monument. Hoe werkt een molen? Hoe wordt je molenaar? En wat is er zo leuk aan?In de bijgebouwen van de molen bevindt zich het restaurant en het terras van Philadelphia Zorg. Hier kunt u genieten van koffie of thee, gebak of een hapje, met uitzicht op de molen. Ook onze molenwinkel is open, voor pannenkoekenmix, boerencake mix, koekjes mix en natuurlijk zelfgemalen tarwevolkorenmeel. De Molendag 2022 bij molen ‘De Hoop‘ in Oldebroek begint zaterdag 14 mei om 10.00 uur en eindigt rond 16.00 uur. (zondag gesloten) Kijk op www.molens.nl voor alle deelnemende molens.

Lees verderNationale molendag 14 mei

Visit Oldebroek magazine

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Klik hier op de link om naar de site van Visit Oldebroek te gaan. Een magazine boordevol toeristische informatie over Oldebroek, Oosterwolde, Hattemerbroek, 't Loo, Noordeinde en Wezep. Hieronder de pagina van molen De Hoop en Philadelphia.

Lees verderVisit Oldebroek magazine