Molen de Hoop op Radio 4

Op donderdag 7 oktober 2021 kwam het team van Radio 4 naar molen De Hoop. In het kader van de Klassieke Top 400 stemweek rijden ze met een elektrische bus door Nederland langs bijzondere locaties. Presentator en Stembus-chauffeur Sander Zwiep kwam samen met presentator Jet Berkhout naar de molen om stemmen op te halen.

Luister hier naar het hele interview

Jet begint de dag in een labyrint van tandwielen, molenstenen, trappetjes en touwen. In het hart van de molen van Oldebroek treft ze molenaar Wim Timmerman, die graag in de 168 jaar oude stellingmolen graan maalt, gerst pelt of olie slaat. En dat alles onder het genot van klassieke muziek! Nou ja, behalve dan als de molenstenen het graan malen, want dan ‘zingen de stenen’ zelf. En daar moet naar geluisterd worden, omdat dit gezang de molenaar precies vertelt hoe hard de wind waait en of het malen goed gaat.

Een toepasselijker stemkeuze had Wim niet kunnen bedenken: de Morgengruss uit Die schöne Müllerin van Schubert. Als ode aan de molenaarsvrouw die zijn enthousiasme voor de molen opmerkte en hem op de molen ‘binnenhaalde’. Met haar en haar man drinkt hij nu dagelijks een kop koffie voor het werk op de molen begint.

Voor het overzicht van dag 7 van de Klassieke Top 400 Stembus on tour klik hier.