Deze lesbrief is bestemd voor docenten die met hun schoolklas bij molen De Hoop in Oldebroek op bezoek komen.

Het bezoek aan de molen duurt 90 minuten. Afhankelijk van de grootte wordt de groep wordt in tweeën of in drieën verdeeld. De activiteiten vinden plaats op de begane grond, op de eerste verdieping en op de tweede verdieping van de molen. Om daar te komen zijn er twee steile trappen. De stelling buiten op de tweede verdieping is zeven meter hoog. Voor de meesten geen probleem, maar een enkeling heeft hoogtevrees en daar hebben wij begrip voor.

Huisregels: molen De Hoop is de grootste machine van Oldebroek. Veiligheid staat bij ons boven in het vaandel. Daarom willen we graag dat u zorgt voor voldoende begeleiding van uw klas. Dat wil zeggen minimaal één ouder/begeleider op acht kinderen; de docent niet meegerekend.
Check ook van te voren of de begeleiders géén hoogtevrees hebben. De begeleiders moeten ook mee naar boven!!
Het is de taak van de begeleiders om te helpen alles veilig te laten verlopen. Niet rennen, klimmen of ongevraagd aan dingen zitten. Op de stelling buiten op de 2e verdieping moet iedereen achter de oranje afzet-touwen blijven tenzij de molenaar de wieken heeft stil gezet en deze samen met de kinderen naar de wieken gaat kijken. Tenslotte wil niemand een klap van de molen krijgen.
Bereidt de kinderen en begeleiders er ook op voor dat zij achteruit de trappen af moeten.

Zorg voor dichte schoenen, geen slippers.
In de molen wordt graan gemalen. Granen bevatten gluten. Als een van de kinderen een glutenallergie heeft laat u het ons dan van te voren weten!

Na afloop krijgen de kinderen limonade en er is koffie of thee voor de docenten en begeleiders.

Als er onweer of heel slecht weer wordt verwacht zullen we het bezoek moeten annuleren. Het is dan te gevaarlijk om de molen te laten draaien. Een deel van de wieken zijn van ijzer, die leggen we dan vast aan de bliksemafleider.

Lesvoorbereiding

Op de docentenpagina van de Hollandsche Molen vindt u lesmateriaal ter voorbereiding van de excursie. Lesbrieven, docentenhandleiding en excursiebladen. Klik hier om naar deze pagina te gaan.
Hieronder vindt u een aantal filmpjes van de Hollandsche Molen. Een over molens in het algemeen en een over het malen van graan. De filmpjes vormen een grote bijdrage bij de voorbereiding van de excursie. In principe laten we de molen draaien en malen we graan. Maar een molen is altijd afhankelijk van de wind. Bespreek dat ook met de leerlingen om teleurstelling te voorkomen.
Wanneer u voor het bezoek aan de molen met behulp van de filmpjes een introductieles maakt, zal het een bijzondere ervaring worden.

Wat zijn molens en hoe werken ze? (5:59)

Hoe werkt de korenmolen? (6:28)

Na afloop van het bezoek krijgen alle leerlingen een
“molen DOE boekje” mee.