Recordpoging Alle Molens draaien

op 9 april 2022 tussen 11:00 en 12:00 uur

In het kader van ‘het jaar van de molenaar’

Op 9 april willen de molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging doen om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.
Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar het 50 jarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar!
In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen.
Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als
belangenvereniging voor haar leden.

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO
van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.
Als onderdeel van de viering van Het Jaar van de Molenaar wordt nu een recordpoging gedaan door onze molenaars om alle draaivaardige molens in alle 11 molenprovincies in Nederland tegelijk te laten draaien. Het heeft als doel het belang van het ambacht van
molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien.
Iedereen is op deze dag welkom op de draaiende molen waar molenaars bezoekers rond zullen
leiden en uitleg geven over de werking van hun molen.

Molen De Hoop in Oldebroek is een trotse deelnemer en stelt die dag de deuren open voor bezoekers tussen 10 en 4 uur. U bent van harte welkom.