Drone foto molen De Hoop
Fotograaf: Frits Müller Deze prachtige foto van molen De Hoop in Oldebroek werd gemaakt door drone-fotograaf Frits Müller.
Fotograaf: Frits Müller Deze prachtige foto van molen De Hoop in Oldebroek werd gemaakt door drone-fotograaf Frits Müller.
Op donderdag 7 oktober 2021 kwam het team van Radio 4 naar molen De Hoop. In het kader van de Klassieke Top 400 stemweek rijden ze met een elektrische bus door Nederland langs bijzondere locaties. Presentator en Stembus-chauffeur Sander Zwiep kwam samen met presentator Jet Berkhout naar de molen om stemmen op te halen. Luister hier naar het hele interview Jet begint de dag in een labyrint van tandwielen, molenstenen, trappetjes en touwen. In het hart van de molen van Oldebroek treft ze molenaar Wim Timmerman, die graag in de 168 jaar oude stellingmolen graan maalt, gerst pelt of olie slaat. En dat alles onder het genot van klassieke muziek! Nou ja, behalve dan als de molenstenen het graan malen, want dan 'zingen de stenen' zelf. En daar moet naar geluisterd worden, omdat dit gezang de molenaar precies vertelt hoe hard de wind waait en of het malen goed gaat. Een toepasselijker stemkeuze had Wim niet kunnen bedenken: de Morgengruss uit Die schöne Müllerin van Schubert. Als ode aan de molenaarsvrouw die zijn enthousiasme voor de molen opmerkte en hem op de molen 'binnenhaalde'. Met haar en haar man drinkt hij nu dagelijks een kop koffie voor het werk op de molen begint. Voor het overzicht van dag 7 van de Klassieke Top 400 Stembus on tour klik hier.
Op zaterdag 11 september is het weer Open Monumenten Dag. Molen de Hoop in Oldebroek is geopend van 10 tot 4, net zoals Museumboerderij de Bovenstreek in Oldebroek en Stichting Yestercar in Wezep. Ontmoet de molenaars. Zij laten u graag zien hoe we tarwe malen en hoe we olie slaan.Klik op deze link voor meer informatie over de Open Monumentendag 2021
Maandag aanstaande is het alweer 21 juni. De langste dag van het jaar ook wel bekend als de midzomernacht. De molenaars laten die avond tot zonsondergang de molen draaien. Kom gerust langs voor een bezoekje en ontmoet de molenaars.
Alle 3e-jaars leerlingen van het Nuborgh college in Elburg verrichten een maatschappelijke stage van 30 uur. Gijs en Tim zitten op 3-VWO van het Lambert Franckens College. We hebben ze geleerd hoe molens werken en de geschiedenis er van. Als tegenprestatie hebben zij flink meegeholpen aan het onderhoud van deze bijzondere molen. Bedankt bro's!
Aanstaande vrijdag 19 maart is het voor de 14e keer Nationale Pannenkoekendag. Onze collega's van Philadelphia bij de Molen hebben verschillende bijzonder lekkere mixen gemaakt om pannenkoeken te bakken. Bijvoorbeeld met boekweit, met spelt of de Veluwse pannenkoekenmix. Verpakt in milieuvriendelijke kartonnen bekers met een recept. Lekker om deze mixen zelf eens te proberen maar zeker ook leuk om weg te geven. Alle bekers kosten € 2,75 De winkel van Philadelphia bij de molen is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 - 16:00 uur. Hieronder een paar recepten van de website van de website www.pannenkoekdag.nl Eet smakelijk! Verkrijgbaar bij Philadelphia bij de Molen in Oldebroek(klik op de foto voor meer informatie) Tropische pannenkoeken Pannenkoekenwrap met geitenkaas Pannenkoeken met chocolade hartjes
Vandaag hebben we collega molenaar Martin van Til op bezoek gehad. Martin is al 36 jaar molenaar op molen De Tijd in Oostendorp bij Elburg en heeft heel veel ervaring en kennis van het maalproces. Om van graan, wij malen tarwe, mooi fijn meel te maken heb je een goede afstelling van de toevoer naar de molenstenen nodig. De tarwe bevindt zich in de voorraadbak, de kaar geheten. Via een klein schuifje moet je de juiste hoeveelheid doseren. Het graan komt dan terecht in de zogenaamde 'schuddebak'. Door de aandrijving van de molenstenen schudt deze bak heen en weer, zodat het graan gelijkmatig tussen de molenstenen terecht komt. Wanneer het graan tussen de stenen gemalen wordt, gaan de stenen zingen. Dat is een bepaald kenmerkend geluid waaraan de molenaar kan horen of de toevoer goed loopt. Hieronder 2 filmpjes. Het linker filmpje laat zien hoe het graan via de schuddebak tussen de molenstenen komt. Het rechter filmpje laat zien hoe het gemalen graan (inmiddels is het nu volkorenmeel) één verdieping lager wordt opgevangen. Het de hand kun je de fijnheid van het meel controleren. Martin (links) en Natan (rechts) Het graan komt via de schuddebak tussen de molenstenen. Het gemalen graan = meel, wordt opgevangen.
Vorige week was het Lunette Saxophone Quartet op molen De Hoop in Oldebroek om een aantal prachtige foto's te maken. Deze vier jonge dames studeren aan het conservatorium in Zwolle. Hieronder een paar foto's. Hun gedeelde passie voor muziek is iets wat ze graag tot uiting brengen op het podium. Wellicht van de zomer op molen De Hoop. Hou de website in de gaten. Wilt u meer over hen weten, bezoek dan de facebook pagina van het Lunette saxofoonwartet.
Ook op molen De Hoop komt het voorjaar langzaam op gang. We laten de molen zo veel als mogelijk draaien, want bij molens geldt: stilstand is achteruitgang. Helaas mogen we geen bezoekers toelaten. We missen u want het is zo leuk om bezoekers de molen te laten zien. En zo te zien zijn zelfs de schapen nieuwsgierig. Hebben we ondertussen stil gezeten? Nee hoor, we hebben flink geëxperimenteerd met de oliemolen, waar we uit lijnzaad lijnolie persen. En de website zit nu in een nieuw jasje. Kijk gerust rond en schrijf u in voor de nieuwsbrief. Daarmee gaan we u een paar keer per jaar op de hoogte houden van evenementen en ontwikkelingen.
Inschrijven op de nieuwsbrief * verplicht veld e-mail adres * Voornaam * Achternaam * Op deze pagina kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief die een paar keer per jaar verschijnt.Op deze manier houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen op molen De Hoop in Oldebroek. U kunt zich te allen tijde ook zelf weer uitschrijven. Klik hier om uit te schrijven. Na het in-/uitschrijven ontvangt u een e-mail waarin we u vragen om een bevestiging. Zo wordt voorkomen dat derden u kunnen in- of uitschrijven.